Opis przyprawy
Czubrica zielona to mieszanka przypraw, której najważniejszym składnikiem jest cząber. Wyróżniamy również czubrycę czerwoną, jednak to w wersji zielonej przyprawa ma silniejszy aromat. W smaku czubrica zielona jest łagodna i mniej pikantna. Doskonale podkreśla smak dań z fasolą i soczewicą. Pasuje także do mięs, w tym zwłaszcza do baraniny i jagnięciny. Bywa dodatkiem do zup, serów i zwykłych kanapek.
Co zawiera czubrica zielona?
Poza najważniejszym składnikiem czubricy zielonej, czyli cząbrem, w przyprawie znajdziemy również sól, suszony czosnek, por, tymianek, czerwoną paprykę, kozieradkę i pietruszkę, a dla podkreślenia smaku także cukier.
Jakie właściwości ma czubryca zielona?
Za właściwości czubrycy zielonej odpowiada jej najistotniejszy składnik, czyli cząber. Zioło zawiera aromatyczne olejki eteryczne i kwasy, takie jak kwas rozmarynowy, ursolowy, oleanolowy czy betulinowy. Cząber jest także źródłem karotenoidów i flawonoidów, dzięki czemu łagodzi stany zapalne, zwiększa odporność i pomaga zwalczać problemy trawienne. Główny składnik czubrycy zielonej sprawia, że produkt wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybicze. Wspomaga więc organizm w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Pozwala zadbać także o usprawnienie trawienia dań ciężkostrawnych i tłustych potraw mięsnych.
Czubryca zielona nadaje posiłkom wyjątkowy smak i aromat, ale jej stosowanie jest również praktyczne. Cząber ułatwia trawienie, zapobiega niestrawnościom, wzdęciom i zgadze, stąd idealnie pasuje do dań na bazie fasoli oraz do potraw tłustych. Niweluje także nudności i działa przeciwzapalnie, dlatego warto dodawać go do potraw przy stanach zapalnych śluzówki jamy ustnej oraz w celu złagodzenia bólu gardła.
Kto powinien wprowadzić do swojej kuchni czubrycę zieloną?
Czubryca zielona jest smaczną i zdrową przyprawą, która świetnie podkreśla smak wielu dań. Ze względu na właściwości cząbru stosowanie produktu poleca się w szczególności:
- osobom cierpiącym na problemy trawienne: niestrawność, zgagę, wzdęcia czy nudności,
- kobietom zmagającym się z nieregularnym cyklem miesiączkowym,
- chcącym naturalnie wzmocnić odporność,
- przy bólu gardła i stanach zapalnych śluzówki jamy ustnej, a także przy zapaleniu pęcherza moczowego,
- miłośnikom ciężkostrawnych i tłustych potraw lub orientalnych smaków.
Do czego dodawać czubrycę zieloną?
Czubryca zielona jest łagodną, ale bardzo aromatyczną mieszanką przypraw. Doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Świetnie komponuje się także z jajkami i warzywami strączkowymi, ułatwiając przy tym ich trawienie. Czubrycę zieloną można stosować jako przyprawę podczas gotowania, duszenia i pieczenia, a także jako posypkę do kanapek, tostów czy pizzy. Mieszanka na bazie cząbru sprawdzi się również podczas przygotowywania marynat i sosów. Czubryca zielona to najlepsze uzupełnienie wielu dań kuchni polskiej, takich jak gulasz, bigos, gołąbki czy fasolka po bretońsku. Warto dodawać ją do tych potraw nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również przez wzgląd na ciężkostrawny charakter tych posiłków.