Opis przyprawy
Zioła prowansalskie to jedna z najpopularniejszych przypraw świata i nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Mieszanka wywodzi się z Francji z malowniczego regionu – Prowansji. Pierwotna wersja mieszanki zawierała rozmaryn, tymianek, szczyptę cząbru, a wszystko zmieszane było z oregano. Dziś skład ziół prowansalskich jest bogatszy. To aromatyczne zioła, które oczarują nasze kubki smakowe.
Mieszanka ta pozytywnie wpływa na trawienie oraz łagodzi choroby układu oddechowego. Posiada również właściwości wykrztuśne i łagodzące kaszel. Zioła prowansalskie mogą poprawiać samopoczucie i poprawiają jakość snu. Wykazują one także działania przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Zioła prowansalskie dodaje się do pieczeni, mięsa mielonego, dań z grilla, dań z drobiu oraz ryb. Można je mieszać z oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny. Zioła prowansalskie stosuje się też do przyprawiania młodych ziemniaków przed pieczeniem. Są polecane, jako przyprawa do tłustych potraw. Wzmiankę o ziołach prowansalskich często możemy znaleźć w przepisach na dania włoskie, ponieważ wspaniale łączą się z pomidorami i czosnkiem. Przygotowanie z nimi potraw grillowanych, farszów, pieczeni oraz potraw z drobiu i ryb zagwarantuje wzbogacenie naszej kuchni o nowe odświeżające doznania smakowe. Ta mieszanka przypraw jest również stosowana do potraw na chłodno takich jak sałatki, twarożki, jajka.