Opis przyprawy
Sól morska pozyskiwana jest poprzez odparowanie wody morskiej lub oceanicznej zawierającej znaczne ilości chlorku sodu. W odróżnieniu od soli kuchennej warzonej, powstaje w całkowicie naturalny sposób, bez użycia środków chemicznych i skomplikowanych procesów produkcyjnych. Ze względu na swój skład, obfitujący w mireały i pierwiastki śladowe, charakteryzuje się sinym zabarwieniem oraz wyrazistym smakiem. Stanowi bogate źródło jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu i odpowiedzialnego za zdrowie tarczycy. Najczęściej występuje w postaci większych kryształów wymagających zmielenia, a ze względu na brak sztucznych dodatków stosunkowo łatwo podlega zbrylaniu, co jednak nie wpływa negatywnie na jej walory odżywcze.
Sól morska to doskonały środek spożywczy. Może być dodawana do potraw w zastępstwie soli warzonej (najlepiej będąc mielona w specjalnym młynku do soli bezpośrednio przed przygotowaniem dania), uzupełniając niedobory soli mineralnych w diecie. Bogata w jod, magnez, cynk, żelazo i wapń zapobiega występowaniu powszechnych chorób cywilizacyjnych, z których część uważana jest za skutek nadmiernego spożycia rodzimej soli kamiennej i ułatwia zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej.